“Ik ben (Corona) moe”. Een zin die ik steeds meer hoor. Van volwassenen maar ook van kinderen. En is dit ook zo gek? Ik denk van niet. Al maanden leven we in een onzekere wereld. Een wereld waarin niets meer gaat zoals we gewend zijn. Waar angst, onzekerheid, werkdruk en veranderingen een grote rol spelen. Het constant aanpassen aan weer nieuwe maatregelen of juist versoepelingen hiervan.
Niets is meer vanzelfsprekend
Waar we ons alleen misschien niet zo bewust van zijn, is dat we hierdoor veel meer ‘aan’ staan en dat dit energie kost. Bij alles wat we doen, moet je weer even nadenken wat nu te doen. Wel of geen mondmasker op? Mag ik nog wel naar buiten nu ik iets verkouden ben? Wie nodig ik uit voor mijn verjaardag en stel ik dan niet velen teleur? Heb ik mijn handen wel gedesinfecteerd voordat ik mijn winkelwagentje had gepakt? Waar kan ik vandaag rustig werken nu ook mijn partner thuis werkt? Zomaar wat vragen die inmiddels ons dagelijks leven beïnvloeden en vooral ons brein. Niets gaat zoals we gewend waren om te doen en niets is meer vanzelfsprekend.
Uitgeput stresssysteem
En wat dacht je van de media? Alles wat we horen, zien of lezen toont ons weinig positieve berichten. Het staat vooral in het teken van het aantal besmettingen, lockdowns, maatregelen, overlijden en economische spanningen.
“Het kan inderdaad zo zijn dat de afgelopen maanden ons hebben uitgeput”, zegt Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie . “Ons brein heeft emotioneel gezien een hoop te verwerken gehad.” Denk aan stress om het thuiswerken, wennen aan een nieuwe situatie, angst voor het coronavirus, paniek om een economische of gezondheidscrisis. “Dat kan ons stresssysteem uitputten”, legt Scherder uit (bron RTL nieuws).
Wat te doen?
Gelukkig kunnen we onszelf wel wat helpen:
Beweeg elke dag
Maak een wandeling, ga sporten (kan ook in huis) of pak de fiets. Door bewegen komt er endorfine vrij wat je een beter & fijner gevoel geeft.
Doe elke dag iets positiefs
Dus iets waar jij je goed bij voelt. Maak bijv. een gezonde maaltijd, help een ander of pak even een moment voor jezelf.
Doe iets leuks samen
Nu we meer in huis zijn, kun je dit ook gebruiken om vaker iets leuks samen te doen. Doe samen een spel, kijk een film samen of kook samen een diner.
Gun elkaar de ruimte
Want veel bij elkaar zijn, kan ook zorgen voor wat onrust of spanningen. Gun daarom jezelf en de anderen in huis (dus ook kinderen) de ruimte om even iets voor zichzelf te doen.
Ben je alleen, zorg dat je je niet teveel afzondert
Probeer in contact te blijven met anderen. Bellen of beeldbellen kan dan al heel fijn zijn.
Beperk het kijken naar het nieuws
Probeer maar max. 2x per dag het nieuws te kijken en dan het liefst de berichten die afkomstig zijn van betrouwbare bronnen. Zo beperk je veel nativiteit en hoeft je brein niet steeds zo hard te werken om al het nieuws te verwerken.
Loop je echt vast, ervaar je echt stress, onrust of angst?
Vraag dan om hulp.